Начало ПощаКарта на сайтаНОВИНИБез мечта няма устойчив бизнес, твърди Кевин Робъртс

28-05-2009


Кевин Робъртс, изпълнителен директор на Saatchi&Saatchi за целия свят"Бизнес без мечта е много уязвим - от конкурент, от нова идея..." Така Кевин Робъртс, изпълнителен директор на Saathi&Saatchi за целия свят, отговори на въпроса на коуча на DreamersDo Ирина Гроздева "Каква е ролята на визията за устойчивостта на бизнеса?"

И добави: "Всички ние сме зависими от таланта на хората. А те решават на базата на мечтата дали да работят за компания с мечта или да работят за банка без мечта. Вие какво бихте направили?" С тези думи Кевин Робъртс благодари на българските си домакини и завърши представянето си на третия поред Marketing Innovation Forum, организиран от в. "Капитал" на 28 май 2009 г. в София.

Разбирането на Кевин Робъртс съвпада с философията зад марката DreamersDo - че мечтателите са тези, които претворяват и най-невъзможните си мечти в реални проекти и резултати. В нашата работа с бизнес организации на българския пазар сме видели, че това носи устойчиви във времето резултати и вдъхновява екипите. Според нас начинът това да се постигне е като изпълнителните директори и екипите всеки ден правят крачки, за да приближат визията към реалността.

Според нас, когато визията идва от сърцето на изпълнителния директор и той и екипът се свързват с нея, това е мечта. За нас мечтата се ражда, когато страстта на компанията и нуждата на клиентите се свържат.


Още за мечтите
Макар и казани по повод на маркетинга, според нас мислите на Кевин Робъртс са валидни за целия бизнес и за работата не само на маркетолозите, но и на изпълнителните директори.
Според Кевин Робъртс "мечтата е по-важна от визията". Мечтите могат да запалят хората и това има трансформационна сила, каза в София гостът. Компаниите не могат просто да поведат или контролират потребителите, трябва да ги вдъхновят и да намерят начин да споделят своите мечти с тях.
"Мартин Лутър Кинг не е казал "Аз имам визия", а "Имам една мечта", надежда за нещо по-добро, за промяна. Всички излишно трябва да се отстрани от дейността, за да се фокусират всички ресурси върху отговора на въпроса какво всъщност иска клиентът.", казва Робъртс.


За наблюдението и фокус групите
Кевин Робъртс, изпълнителен директор на Saatchi&Saatchi за целия святПо време на форума Робъртс каза още: "Ако искате да научите как ловуват лъвовете, отидете в джунглата, а не в зоопарка. По същия начин, ако искате да научите как хората мислят и се свързват с продуктите, които им продавате, трябва да идете в джунглата, а не да правите глупави фокус групи. Можете да научите емпатия само чрез наблюдение. Трябва да отидете и само да наблюдавате, да не задавате никакви въпроси. А това е невъзможно за изследователите на потребителското мнение. А в момента, когато зададете въпрос, хората ви лъжат и ви отговарят това, което искате да чуете. Ако наблюдавате, ще имате прозрение. Повечето рекламисти и бранд мениджъри оставят това на изследователите на потребителското мнение, а те са най-лошите хора за тази работа." 

И добави: "Така че първото нещо е да наблюдавате, наблюдавате, наблюдавате своите потребители. Второто е да се фокусирате върху реализацията, за да не остават стратегиите на приказки."
Думите на Кевин Робъртс през перспективата на Ото Шармър, старши лектор в Масачусетския технологичен институт (MIT), може да видите в рубриката Ресурси / Видео - темата "Как водим в промяна".
Как този процес се случва на организационно ниво може да откриете в статията на Ирина Гроздева в сп. Мениджър - "Големите завои в бизнеса: От свободно падане към бързо извисяване. Като болид на най-трудната писта".За прозренията и наблюдението:


Българските фирми без мечта и пред трансформация
В интервю за Investor.bg по-късно Робъртс добавя: "Повечето български компании нямат мечта и това е първото нещо, от което се нуждаят, за да спечелят любовта на потребителите. Мениджърите трябва да бъдат млади хора, които да донесат културата на новия ден. Това изисква бъдещето – повече власт за новото поколение, което е по-вдъхновено, свързано, смело, напредничаво, готово за промени. Аз вярвам, че следващите пет години ще бъдат много по-различни от предишните пет. Пред България се откриват изключителни възможности за трансформация, благодарение на присъединяването към Европейския съюз. Но вие сами трябва да предизвикате тези промени, защото Европейският съюз няма да дойде при вас и да ги поднесе наготово."

Според него, за да се справи със сегашната криза "всяка компания трябва да се върне назад към основите, т.е. към онова, което отличава нейния продукт и го прави специален за потребителите."


България - марка на любовта
Според Кевин Робъртс България има всички предпоставки да стане марка на любовта, защото притежава мистицизъм, сетивност, интимност. Но погледнете се - кой знае за България?, провокира Робъртс над 700 български бранд мениджъри, маркетолози и рекламисти.


За Кевин Робъртс

Кевин Робъртс, изпълнителен директор на Saatchi&Saatchi за целия святКевин Робъртс е главен изпълнителен директор за света на Saatchi&Saatchi, част от Publiicis Groupe - четвъртата по големина комуникационна група в света. Ръководи екип от 7000 души в 83 държави.
Под негово ръководство Saatchi&Saatchi постига рекордни финансови и творчески резултати. Клиенти на компанията са 50 от най-добре предстяващите се глобални марки в света, сред които Procter&Gamble, Toyota, Lexus, General Mills, Visa International, Novartis.

Заемал е ключови позиции в четири водещи международни компании - Gillette, Pepsi, Procter&Gamble и Lion Nathan - в Европа, Близкия изток, Канада и Нова Зеландия. Под негово управление Pepsi се променят, а докато е начело на клона на компанията за цяла Канада за първи път от 105 г. тя изпреварва пазарния лидер Coca-Cola по обем на продажбите. Той трансформира и подхода на Procter&Gamble с перилните препарати Tide - екипът на компанията става част от живота на жените, а прахът помага на жените да се съсредоточат върху важните неща в живота.

Заради визията и търговския си нюх Кевин Робъртс е търсен лектор в сферата на бизнеса, спорта, изкуството, възпитанието и образованието.
Автор е на три книги - "Марките на любовта - бъдещето отвъд търговските марки", "Ефектът от марките на любовта: да спечелиш потребителската революция" и "Сисомо: Бъдещето на екран". Той е първият главен изпълнителен директор на Училището по бизнес "Джъдж" (Judge Business School) към Университета в Кеймбридж, Великобритания, почетен професор в Университета за приложни науки на Перу, Лима.
 
Повече за Кевин Робъртс
Какво е марка на любовта?
Интервю с Кевин Робъртс в "Дневник"

 


назад
ВСИЧКИ НОВИНИ |  ЗА НАС |  НАШИТЕ УСЛУГИ |  РЕСУРСИ |  ВЪПРОСИ |  КОНТАКТИ |  Видео |