Начало ПощаКарта на сайтаНОВИНИEкипът на DreamersDo се срещна със световните експерти Марк Гиси и Върна Али

09-02-2007


От ляво надясно: Петър Горялов, Ирина Гроздева, Марк Люк Гизи, Върна Али, Виолета СтоичковаПетър Горялов и Ирина Гроздева обсъдиха теми за лидерството със световните експерти д-р Марк Люк Гиси и Върна Али и с известния български експерт по развитие на човешките ресурси Виолета Стоичкова.
Те запознаха лично д-р Марк Гиси със своето виждане и част от моделите за лидерството на DreamersDo, прилагани при работата им с компании на българския пазар.

Тази среща допълнително вдъхнови екипа на DreamersDo да продължи своята практическа работа с изпълнителни директори у нас в сферата на лидерството и постигането на устойчиви резултати.

Това стана по време на конференцията "Управление на човешкия капитал в настъпващото общество на знанието", която бе организирана съвместно от Executive Search Consulting и Cotrugli Business School (Бизнес училището "Котругли") на 28 септември 2007 г. в хотела "Алекзандър Палас" в Скопие, Македония. Основни говорители на конференцията бяха д-р Марк Люк Гиси и Върна Али, а модератор на събитието бе Виолета Стоичкова.

Половин година по-рано д-р Марк Люк Гиси и Върна Али бяха основни лектори на конференцията "Капитал Кариери" на същата тема - "Управление на човешкия капитал в икономиката на знанието", която се проведе в хотел "Шератон" в София.
Повече за българската конференция, прочетете в статията "Конференцията на К3 Кариери: Как да успеем в обществото на знанието? в "Капитал Кариери".


Кой е д-р Марк Люк Гиси?

Марк Люк ГизиМарк Люк Гиси е член на Световната бизнес академия (World Business Academy - повече по-долу). Декан на Cotrugli Business School, базирано в Загреб, Харватия.
Десет години е работил пряко за председателите на Европейската комисия Жак Делор и Жак Сантер като член на мозъчния тръст Отдел за прогресивни науки ("Forward Studies Unit") в Европейската комисия. Задачата на отдела е да съветва председателя на Еврокомисията за визии за бъдещето развитие и да създават визия за развитие до 2020 г.
Д-р Гиси е математик, философ, доктор по теология и футурист. В момента е експрет в програмите за информационно общество към Европейската комисия в Брюксел, Белгия.
Блогът на Марк Гизи
 

Коя е Върна Али?
Върна АлиВърна Али е сред 10-те най-изтъкнати експерти по управление на знанието и нематериална икономика (intangible economy). Тя е консултант специалист по анализ на мрежите в организацията, управление на нематериалните активи, интелектуалния капитал и управлението на знанието. Консултирала е по тези въпроси над 100 компании от класацията Форчън 1000 (Fortune 1000), водещи правителствени институции, граждански организации и стартъп компании. Сред нейните клиенти са Cisco Systems, Boeing Company, HP, Telenor, PriceWaterhouseCoopers и Mayo Clinic. Тя е призната за един от 10-те най-изтъкнати експерти по управление на знанието в света.

Върна Али е член на световна World Business Academy и е преподавател в Cotrugli Business School (Бизнес училището "Котругли") и е един от създателите на идеята за свързаността на хората в мрежи (networking). Тя е и консултант към Европейската комисия по темата за икономиката на знанието, което е част от Лисабонската стратегия на съюза.
Автор е на бестселърите The Knowledge Evolution: Expanding Organizatonal Intelligence (1997) The Future of Knowledge: Increasing Prosperity Through Value Networks (2003).

Повече - страницата на Върна Али.
 "Технологиите вече не са достатъчни" - статия на Върна Али за "Капитал Кариери".
"В икономиката на знанието служителите ще определят условията, в които работят" - интервю с Върна Али в "Капитал Кариери".
 

Още за конференцията
Как развитието на знанието ще има нарастващо влияние върху развитието на бизнес организациите и променящите се обществени условия бяха сред основните теми на конференцията. Събитието бе приветствано от македонския министър на чуждестранните инвестиции Веле Самак и посланикът на Делегацията на Европейската комисия в Скопие Негово Превъзходителство Еруан Фуре.
Българската компания "Технологика", както и македонските Seavus и Cosmofon бяха сред спонсорите на форума и участва със своето виждане за стъпките и добри практики по управление на знанието.

Коя е Световната бизнес академия?
Световната бизнес академия (World Business Academy) е мозъчен тръст, основан през 1987 г. Дейността ѝ започва от диалози между малка група от изпълнителни директори и академици за създаване на устойчиви бизнес стратегии, лидери, движени от ценности, развитие на добри практики за устойчиво развитие. Днес тя е платформа за сътрудничество между най-напредничавите бизнес лидери, предприемачи и учени в света, които са осъзнати за решаващата роля на бизнеса за развитието на обществото в 21-ви век.

НейнСветовна бизнес академия, World Business Academyата мисия е да поема отговорност за цялостността на планетата и нейните ценности са: отговорност, ангажимент, служене, автентичност, интегритет, духовност, доверие и кураж.
Тя си е поставила три цели:

  1. Да промени осъзнатостта на бизнес лидерите от обслужване на собствените интереси към лидерство в служене на цялото;
  2. Да промени осъзнатостта на младите хора, които навлизат в бизнеса, по-точно чрез бизнес училищата, така, че те да гледат на себе си като хора, които навлизат в една благородна професия, а не в джунгла;
  3. Да промени осъзнатостта на обществото като цяло така, че хората да харчат парите си там, където са техните ценности.


Сред членовете на Световната бизнес академия, освен Марк Гиси и Върна Али, са изтъкнати имена като:
Уорън Бенис (един от топ експертите по лидерство в света),
д-р Дийпак Чопра
(един от световните експерти в сферата на лекуването на ума и тялото, автор на 27 книги),
Стивън Кови (един от топ практици по лидерство и автор на мениджмънт бестселъра на 20-ти век "Седемте навика на високоефективните хора"),
Питър Зенге
(старши лектор в Масачузетския технологичен институт и един от разработилите идеята за учещата се организация, специалист по организационно учене и промяна),
Даниел Голман
(психолог, автор на идеята за емоционалната и социалната интелигентност и на статията "Как се става лидер?" в "Харвард Бизнес Ривю"),
Джоузеф Джаворски
(създател на Американския форум по лидерство),
Розабет Мос Кантър
(специалист по лидерство и промяна, преподавател в "Харвард"),
Харлан Кливлънд (бивш американски посланик в НАТО, работил в администрациите на Джон Кенеди, Линдън Джонсън и Ричард Никсън),
Робърт Куин (световно признат експерт по организационна промяна),
Маргарет Уийтли
(световноизвестен международен организационен консултант) и десетки други.


Cotrugli Business School е основано от World Business Academy и програмата му е създадена от екип от международни бизнес експерти. Академията партнира с единомислещи бизнес и неправителствени организации по света.


назад
ВСИЧКИ НОВИНИ |  ЗА НАС |  НАШИТЕ УСЛУГИ |  РЕСУРСИ |  ВЪПРОСИ |  КОНТАКТИ |  Видео |